Tannerstatning

Protetisk behandling omfatter mange forskjellige typer behandling hvor formålet er å erstatte manglende tenner eller deler av tannen.

Tannerstatning

KRONE

En krone er en tannrestaurering som brukes dersom tannen er så skadet at den ikke kan repareres med en fylling. Den aktuelle tannen slipes til og det tas et avtrykk. Avtrykket tas ved hjelp av ulike materialer som påføres tennene med en avtrykkskje. Ofte opplever pasienten denne metoden som ubehagelig. Derfor bruker Melita Dental en ny metode – digital avtrykk. Med den moderne teknologi er det mulig å ta et tredimensjonalt, elektronisk bilde av kjeve og tenner.

Vi lager enten kronen selv ved hjelp av en CEREC slipemaskin på klinikken eller sender avtrykket elektronisk videre til et dentallaboratorium/tannteknikker, som så fremstiller kronen. Når kronen er ferdig kan den sementeres på den tilslipte tannen med egnet sement. Kronens farge og fasong er tilpasset de andre tennene og resultatet blir derfor pent. Når vi velger CEREC metoden trenger pasienten som regel bare et besøk og krone blir sementert på samme dag. I de tilfellene når kronen fremstilles av en tannteknikker lager vi en midlertidig krone i første seanse.

Det finnes flere ulike kronetyper og disse har forskjellige egenskaper når det gjelder styrke og estetikk. De to vanligste typene er helkeramiske kroner og kroner med en innerkjerne av metall med porselen (keram) brent utenpå. Helkeramiske kroner har god estetikk og benyttes først og fremst der kravet til et pent resultat er spesielt høyt. Det finnes nå svært sterke keramer, slik at denne kronetypen også noen ganger kan brukes på tenner med større tyggetrykk. Det er meningen at en krone skal vare i mange år. Likevel er det en del forhold som kan forkorte levetiden til en krone slike som brudd av porselen, karies i kronekanten eller tannsmerter.

Bro

En bro er en tannrestaurering som kan brukes til å erstatte én eller flere tapte tenner. Det er en porselensstruktur som innbefatter flere sammenhengende tenner. En forutsetning for å kunne benytte broer er at pasienten har noen sterke tenner igjen i munnen. Dersom nabotennene er i perfekt stand, er det synd å slipe på disse, man bør da heller velge å sette inn et implantat. Tannlegen sliper og former til nabotennene, som skal fungere som feste for broen og det tas et avtrykk. Avtrykket tas ved hjelp av ulike materialer som påføres tennene med en avtrykkskje. Pasient ofte opplever denne metoden som ubehagelig. Derfor bruker Melita Dental en ny metode – digital avtrykk.

Med den moderne teknologi er det mulig å ta et tredimensjonalt, elektronisk bilde av kjeve og tenner. En bro fremstilles på samme måte som en krone hos tanntekniker. Det finnes flere ulike typer av broer og disse har forskjellige egenskaper når det gjelder styrke og estetikk. De to vanligste typene er helkeramiske broer og broer med en innerkjerne av metall med porselen (keram) brent utenpå. 3-ledds helkeramisk bro kan fremstilles på dagen med CEREC metoden. Det er meningen at en bro skal vare i mange år. Likevel er det en del forhold som kan forkorte broens levetid slike som brudd av porselen, karies i kronekanten eller tannsmerter.

Stift

Av og til er tannen så skadet eller knekker i nivå med tannkjøttet at den ikke kan bære en krone. Man kan bruke stift bare på rotfylte tenner. Dersom tannen er rotfylt tidligere, må tannens rotfylling kontrolleres. Stift sementeres fast i roten med en egnet sement. Rundt stiften bygger man opp en konus som slipes og formes til. Stiftens funksjon er å forankre oppbygningen til tannen. På stiften kan det deretter festes en krone. Stifter fremstilles ofte i kompositt eller glassfiber.

Proteser

Det finnes forskjellige type proteser: hel proteser, del proteser, immediat-protese og valplast protese.

En Helprotese er en tann-erstatning som benyttes når alle tennene i kjeven mangler. Den består av et plastmateriale som fungerer som feste for tenner i plast eller porselen. Helprotesen lages av en tanntekniker etter et nøyaktig avtrykk av kjevekammen. Fremstillingen krever flere tannlegebesøk.

En Delprotese er en avtagbar tannprotese som kan erstatte en eller flere tenner. Protesen er festet med kroker (klammere) på de gjenværende tennene, men kan enkelt tas ut ved for eksempel rengjøring. Delprotesen lages av en tanntekniker etter et nøyaktig avtrykk av gjenværende tenner og kjevekam. Fremstillingen krever flere tannlegebesøk.

En Immediat-protese er en protese som settes inn like etter at de dårlige tennene fjernes. Det blir på forhånd tatt avtrykk av overkjeven og underkjeven og selve protesen lages av en tanntekniker. Fordelen med immediat-protesen er at man slipper å gå uten tenner etter at disse er fjernet. Man vil imidlertid kjenne sårhet i kjeven den første tiden etter at protesen er satt inn. I tillegg vil kjevekammen gjennomgå endringer under tilheling, noe som gjør at tilpasningen gradvis blir dårligere. Dette kan løses ved at protesen fylles på innvendig. Som et alternativ kan det etter endt tilheling fremstilles en ny protese som passer de endrede forholdene.

Valplast er en nylonbasert protese. Materialet gir en fin kombinasjon av styrke og fleksibilitet i pasientens munn. Protesen er fleksibel og justerbar i varmt vann, samt den lages normalt med tannfargede klammere.

Nyttig informasjon

Det tar tid å venne seg til den nye protesen. For deg som får protese for første gang, kan økt spyttproduksjon og brekningsfornemmelser være vanlige plager like etter innsetting. Videre vil det ta tid før muskulatur og slimhinner er vant til den nye situasjonen. I tilvenningsperioden bør det derfor brukes flytende føde og lett-tygd mat. Maten kan deles opp og tygges forsiktig. Det kan likevel oppstå ømme punkter og gnagsår i munnen der protesen presser for hardt. Dette korrigeres ved beslipning av protesen hos tannlegen. Mange vil oppleve at det er vanskelig å snakke tydelig med den nye protesen i begynnelsen. Særlig lyden ”s” kan volde problemer. Trening i form av å lese høyt for seg selv vil fremskynde tilvenningen. Om uttalevanskene vedvarer, kan korreksjon hos tannlege også være nødvendig.

Helproteser kan ha en tendens til å løsne og forårsake problemer når du forsøker å spise bestemte matvarer. Dette ubehag kan minskes ved å fastsette tannproteser ved hjelp av forutgående behandling med implantater. Denne behandlingen kan derfor hjelpe deg med bekymringer om at protesen vil løsne eller falle ut.

Logo