Rotfylling

HUSK! Det er bevist gjennom vitenskapelige studier og analyser at bakterier i rotkanalene har en sammenheng med både hjertesykdom og kreft.

Rotfylling bilde

Hvorfor må en tann rotfyller?

En rotfylling er nødvendig å gjøre på tenner hvor pulpa ( I det indre av tannen er det bløtvev som inneholder små blodkar og nerver ) er betent eller infisert. Dette kan for eksempel skje på grunn av dype hull, dype fyllinger, slag mot tannen, tanngnissing eller andre påkjenninger. Resultatet kan bli tannsmerter, og en infeksjon som sprer seg til kjevebenet rundt tannens røtter. Ved å rotfylle tannen, fjerner man bakteriene og får kontroll på infeksjonen. På denne måten kan tannen reddes.

Hva er rotfylling?

Rotfylling (endodonti) er en behadlingsmetode som innebærer at betent, dødt vev eller nerven inn i tannen tas vekk. Tannen må renses hele veien i fra kronen og helt ned til enden av roten.

  • Før man setter igang med en eventuell rotbehandling må man ha en diagnose både på tann-nerven og tannbeinet rundt tannen. Det tas en klinisk og røntgen undersøkelse. Ulike diagnoser gir ulike prognoser på behandlingen.
  • Hvis nerven (pulpa) er betent men levende, gir vi alltid bedøvelse før vi starter behandling. Med vår moderne anestesi metoder bedøvelsen settes smertefritt.
  • Kofferdam (Gummiduk) settes rundt tannen for å beskytte tannlegensarbeidsområde fra spytt og infeksjon i munnhulen.
  • Gamle fyllinger og vev som er infisert må fjernes.
  • Tannlegen lager en liten åpning i tyggeflaten på tannen, deretter blir nervekanalene renset ut med maskinelle rotfyllings- og ultralydinstrumenter eller laser. Kanalene også renses med diverse væsker som gir bedre kontroll på infeksjonen.
  • Etter utrensing er ferdig, fylles det tomme rommet vanligvis med en gummi/resin material kalt for guttaperka.
  • Etter denne behandlingen er ferdig, må en bygge opp resten av tannen. Dette vil avhenge av hvor mye tannsubstans som er igjen. Den beste løsningen, hvis mye av tannen er borte, er en tannkrone. Dette forsterker tannen, forhindrer tannfrakturer og bakterieinfeksjon. Er det mye igjen av tannen kan det være godt nok å lage en fylling.
Logo